SUOMEN MAATALOUSTIETEELLISEN SEURAN TIEDOTE NO 30
Maataloustieteen Päivät 2014
Esitelmät
Keskiviikko 8.1.2014
Ruokamarkkinoiden toimivuus ja läpinäkyvyys
Ruokakorin hintakehitys Suomessa: erityistarkastelussa brändituotteiden ja kaupan omien merkkien tuotteet
Ari Peltoniemi, Kuluttajatutkimuskeskus
Vertikaalinen hinnan välittyminen Suomen elintarvikemarkkinoilla
Heini Toikkanen, MTT
Arvoketjut globalisoituvat, missä elintarvikkeiden arvo syntyy?
Jyrki Ali-Yrkkö, ETLA
Mitä tiedämme ruokamarkkinoiden toimivuudesta Suomessa?
Kyösti Arovuori, PTT
Talous ja ympäristö
Ympäristökorvausjärjestelmän ja nitraattiasetuksen uudistusten vaikutus lannanlevitysalaan sika-, siipi- ja lypsykarjatiloilla
Olli Niskanen, MTT
Kasvinviljelykierto ja ravinteiden vähentäminen maataloudessa – vaikutukset huuhtoumaan ja taloudelliseen kannattavuuteen
Sanna Lötjönen, HY
Tulevaisuuden innovaatiot luonnonmukaisessa ja matalan panoskäytön maitoketjussa
Terhi Latvala, MTT
Ohjeistus vieraslajien kustannusten taloudelliseen arviointiin
Jaakko Heikkilä, MTT
Mittaukset ja robotit tulevat maatalouteen
Lehmän aktiivisuuden vaikutus sykevaihteluun
Juha Hietaoja, HY
Porsimisen havaitseminen kiihtyvyysanturien avulla
Matti Pastell, HY
Maan kosteuden jatkuva mittaaminen NIR-mittalaitteistolla
Juuso Tuure, HY
Robottikylvön ja -kylvömuokkauksen mahdollisuudet ja haasteet Suomessa
Timo Oksanen, Aalto-yliopisto
Kehittyvä nurmitalous
Effect of lignin content and subunit composition on differential digestibility in clones of timothy (Phleum pratense L.)
Anna Kärkönen, HY
Tulevaisuuden nurmet, timoteitä vai englanninraiheinää
Mervi Seppänen, HY
Timotei-puna-apila on satoisa lyhytkestoisiin HVP-nurmiin
Oiva Niemeläinen, MTT
Phosphorus fertilization and herbage production in Finland
Elena Valkama, MTT
Peltomaan kuivatus -sato, maan rakenne ja vesistökuormitus
Salaojitustekniikat ja pellon vesitalouden optimointi -hanke (PVO2)
Helena Äijö, Salaojayhdistys ry
Veden virtauksen, lämmönkulkeutumisen, eroosio
Lassi Warsta, Aalto-yliopisto
Salaojitetun pellon vesitaseen spatiaalisesti hajautettu mallintaminen
Mika Turunen, Aalto-yliopisto
Typpitase savipellolla, koekenttätuloksia Jokioisten Nummelasta
Emilia Korpelainen, Salaojayhdistys ry
Eri salaojitusmenetelmien vaikutus ravinnekuormitukseen: tutkimustuloksia Nummelan koekentältä Jokioisilta
Maija Paasonen-Kivekäs, Sven Hallinin tutkimussäätiö
Integroitu kasvinsuojelu
Integroitu kasvinsuojelu (IPM) osana viljatilojen kestävää kasvintuotantoa
Sanni Junnila, MTT
IPM osana vihannestuotantoketjun vastuullisuutta
Marja Aaltonen, MTT
Integroidun kasvinsuojelun kehittämisen ja yhteisen oppimisen haasteet mansikan tuotannossa
Irene Vänninen, MTT
Biohajoava kate mustan muovin korvaajaksi
Kari Tiilikkala, MTT
Lypsykarjan genomivalinta
Should gene interactions be included in genomic evaluation in animal breeding?
Asko Mäki-Tanila, MTT
Genomisten jalostusarvojen laskenta single-step menetelmällä
Minna Koivula, MTT
Haplotype-assisted genomic evaluations in Nordic Red Dairy Cattle
Timo Knür, MTT
Alternative methods of estimating genomic relationships for single-step evaluations
Mahlako Makgahlela, HY/MTT
Utaretulehdusalttiuteen vaikuttavien kromosomialueiden tarkennus suomalaisessa ayrshirekarjassa
Terhi Iso-Touru, MTT
Tiistai 9.1.2014
Kasvintuotannon kestävä tehostaminen – tie tulevaisuuteen? I
Kasvintuotannon kestävä tehostaminen – tie tulevaisuuteen?
Pirjo Peltonen-Sainio, MTT
Viljelyvarmuutta taudinkestävyydestä
Marja Jalli, MTT
Typen käytön tehokkuuden parantaminen tuotannon kestäväksi tehostamiseksi
Ari Rajala, MTT
Kasvintuotannon kestävä tehostaminen – tie tulevaisuuteen? II
Palkokasvi on vajaasti hyödynnetty typen lähde
Hannu Känkänen, MTT
Faba bean breeding for global change
Fred Stoddard, HY
Agro-ecosystem simulation models as tools for exploring the future
Taru Palosuo, MTT
Economic analysis of crop rotation and fungicide treatment as sustainable intensifi cation options at a farm level
Xing Liu, MTT
Vastuullisuus ja kestävä kehitys: Kontekstina ruoka- ja maatalous
Does size matter in organisational practices for sustainability?
Pasi Heikurinen, MTT
Towards ecosocial food policy – Now!
Tuula Helne, Kela
Food for thought
Tarja Ketola, Turun yliopisto
Vakuutukset ja riskinhallinta
Viljelijöiden suhtautuminen satoriskeihin ja kaupallisiin satovahinkovakuutuksiin
Minna Väre, MTT
Satovahinkovakuutusten hintataso ja viljelijöiden maksuhalukkuus
Sami Myyrä, MTT
Malli herkästi tarttuvan eläintaudin aiheuttamien vahinkojen vakuuttamiseksi Suomessa
Jarkko Niemi, MTT
Näkökulmia säilörehun korjuuajan optimointiin
Nurmisäilörehujen laatu Suomessa
Laura Nyholm, Valio Oy
Nurmisäilörehun korjuu pitkän aikavälin taloustarkastelussa
Timo Sipiläinen, HY
Nurmisäilörehun korjuuajan merkitys ruokinnansuunnittelussa
Auvo Sairanen, MTT
Kasvintuhoojien leviämisreitit torjunnan tukena
Fusarium-mätien leviämisreitit ja torjuntavaihtoehdot luomusipulin tuotannossa
Asko Hannukkala, MTT
Kasvintuhoojien leviämisväylät ja niiden merkitys
Salla Hannunen, Evira
Maa-, metsä- ja puutarhatalouden kasvintuhoojien priorisointimalli FinnPRIO
Juha Tuomola, MTT
Yhteistyö maatalousyritysten voimavarana
Osakeyhtiömuodon mahdollisuudet maatilalle
Suvi Rinta-Kiikka, PTT
Viljelijän oman työvoiman riittävyys maitotilalla
Markku Lätti, TTS
Yhteistyö ja verkostoituminen maitotiloilla
Erkki Laitila, Seinäjoen AMK
Sianlihantuotanto
PRKAG3-geenillä merkittävä vaikutus sianlihan laatuun
Pekka Uimari, HY
Valkuaisruokinnan tasojen vaikutukset immunokastroitujen karjujen tuotantotuloksiin
Liisa Voutila, MTT
Sianlihantuotannon eettiset periaatteet tuottajien ja kuluttajien arvioimina
Hilkka Siljander-Rasi, MTT
Mitä kuluttaja haluaa elintarvikealalta?
Millaista maatalouden geenivarojen säilyttämispolitiikkaa kansalaiset tukevat?
Eija Pouta, MTT
Mitä kuluttajat ajattelevat elintarvikkeiden ilmastovaikutuksista ja viestinnästä?
Hanna Hartikainen, MTT
Kuluttajien ja maataloustuottajien näkemyksiä vastuullisuudesta suomalaisessa ruokaketjussa
Laura Koistinen, MTT
Miten lisätä kuluttajien ja tuottajien vuorovaikutusta?
Tapani Yrjölä, PTT
Automaatiolla ohjaus ihmiseltä koneelle
Toiminnallisen turvallisuuden vaatimukset ISOBUS-koneiden suunnittelussa
Ari Ronkainen, MTT
Smart solutions for modern mower conditioners
Karl-Erik Häggblom, Oy El-Ho Ab
Automaatio kuljettajan apuna traktorin peräkärryn kiinnityksessä
Ville Matikainen, Aalto-yliopisto
Työkoneen ohjauksella ja paremmilla säätömenetelmillä tarkkuutta traktorin automaattiohjaukseen
Juha Backman, Aalto-yliopisto
Monipuolinen marjantuotanto
Mansikan kukintaa ja vegetatiivista kasvua säätelevä geenireitti
Timo Hytönen, HY
Mansikan mustalaikku säilyy pohjoisessa ilmastossa
Päivi Parikka, MTT
Mesimarjan (Rubus arcticus L.) endodormanssi
Tero Tommila, HY
Tunneli ja varastointi lisäävät vadelman satotaimien satoa
Minna Pohjola, HY
Ympäristö – minne päästöt karkaavat? I
Jatkuvatoiminen ravinnekuormituksen seurantaverkosto Kirmanjärven valuma-alueella
Mari Räty, MTT
Glyfosaatin ja AMPAn jäämäanalyysit pellon valumavesistä ja kiintoaineksesta
Sari Rämö, MTT
Vähentääkö rauta- tai alumiinisulfaatti liukoisen fosforin huuhtoumista korkean fosforitilan mailta?
Kirsi Saarijärvi, MTT
Lintupajun suojakaistakokeen valumatuloksia 20 vuoden ajalta
Jaana Uusi-Kämppä, MTT
Ympäristö – minne päästöt karkaavat? II
Onko maatalouden kosteikkosedimentin fosforista kasvinravinteeksi?
Johanna Laakso, HY
Turvemaiden viljelyn ympäristöhaittojen vähentäminen
Merja Myllys, MTT
Ympäristöriskien vähentäminen happamilla sulfaattimailla
Kristiina Regina, MTT
Guidelines to assess climate impacts of Finnish food products
Hannele Pulkkinen, MTT
Osuustoiminta tuottajien markkinavoimana
Osuustoiminnalla korkeampaa tuottajahintaa?
Perttu Pyykkönen, PTT
Kansainvälistymisen vaikutukset tuottajaosuuskuntien toimintaympäristöön
Petri Ollila, HY
Election of Board Members – Mechanisms and Cultures in Agricultural Cooperatives
Kari Huhtala, PI-Johtamiskoulu
Co-operatives as a marketing channel for producers and for poverty alleviation in Tanzania
John Sumelius, HY
Karjatilan uudet tuulet
Rehuannoksen sulavuuden vaihtelu lypsylehmillä ja sen nopea määritys NIRS-menetelmällä
Marketta Rinne, MTT
Lypsykarjatilojen yksikkötuotantokustannuksen muutos
Alina Sinisalo, MTT
Suomalaisen maidon vesijalanjälki – tutkimuskohteena uusi indikaattori
Kirsi Usva, MTT
Benchmarking pienryhmätoiminnassa kokemusten jako kannustaa maatiloja muutoksiin
Anu Ellä, ProAgria
Maatalouselinkeino politiikkamuutosten pyörteissä
EU:n yhteinen maatalouspolitiikka ja Suomen maatalous vuoteen 2020
Jyrki Niemi, MTT
Maitokiintiöjärjestelmän poistumisen merkitys Suomessa
Heikki Lehtonen, MTT
Maatalouden asema EU:n ja Yhdysvaltain välisessä vapaakauppasopimuksessa
Ellen Huan-Niemi, MTT
Ilmasto- ja energiapolitiikan vaikutukset maatalouteen eri tulevaisuusskenaarioissa
Heidi Rintamäki, MTT
Kannattavuus ja tuotavuus
Maatalouden rakenne-ennustejärjestelmä ja tilamääräennusteet kannattavuuskirjanpidossa
Arto Latukka, MTT
Itseorganisoivan kartan ryvästys paljastaa maatilojen kannattavuusprofiiilit
Mika Sulkava, MTT
Productivity of the Dairy Sector in Finland and other Baltic Countries
Xavier Irz, MTT
Structural differences in the dairy supply chains of the Baltic Sea countries
Jansik Csaba, MTT
Energian käyttö ja säästö maataloudessa
Maataloustuotannon energiatehokkuus Suomessa ja eräissä muissa Euroopan maissa
Hannu Mikkola, HY
Polttoaineen tiekulutus viljatiloilla
Jussi Esala, SeAMK
Maidontuotannon energiankulutus ja energiasäästöt
Mika Turunen, JAMK
Energian mittaaminen ja analysointi
Jyrki Kataja, JAMK
Rehunkäyttökyvyn jalostus
Towards genetic improvement of feed effi ciency in dairy cattle
Martin Lidauer, MTT
Jalostettavien ominaisuuksien sekä residuaalisen syönnin taloudelliset arvot maidontuotannossa
Pauliina Hietala, HY
Sikojen rehunmuuntosuhteen mittaus ja periytyvyys
Marja-Liisa Sevón-Aimonen, MTT
Riitta Kempe, MTT
Kuminan tie menestyväksi vientikasviksi
Suomalaisen kuminaketjun vahvuudet
Marjo Keskitalo, MTT
Kuminan kasvinsuojelutarpeet kasvaneet viljelyn yleistymisen myötä
Erja Huusela-Veistola, MTT
Kuminanviljelyn taloudellinen toimintaympäristö
Timo Karhula, MTT
Kumina auttaa maata parempaan kasvukuntoon
Antti Laine, MTT
Palkokasvit ruokinnassa
Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa
Kaisa Kuoppala, MTT
Härkäpapu lypsylehmien valkuaisrehuna
Laura Puhakka, HY
Härkäpapu (Vicia faba L.) broilereiden rehuna
Erja Koivunen, MTT
Sinilupiinin (Lupinus Angustifolius) vaikutus munivien kanojen tuotantoon ja munan laatuun
Petra Tuunainen, MTT
Enemmän kuin energiaa – biokaasua maatilalta
Maatilan biokaasulaitos on enemmän kuin energiaa
Sari Luostarinen, MTT
Maatilamittakaavan biokaasulaitoksen energiatase lypsylehmän lietelannan sekä lietelannan ja säilörehun yhteiskäsittelyssä
Ville Pyykkönen, MTT
Sanna Marttinen, MTT
Nurmibiokaasun monet kasvot
Arja Seppälä, MTT
Millaisten maatilojen kannattaa tuottaa nurmea biokaasuksi?
Pellervo Kässi, MTT
Yrityksen kehittäminen ja toimintaympäristö
Liiketoiminnan kehittäminen maatilayrityksissä – empiirinen tarkastelu tilojen tulevaisuuden tarpeista
Pasi Rikkonen, MTT
Elintarvikevalvonnan kustannukset
Katriina Heinola, MTT
Lähiruoan tarjontakonseptien vahvuudet ja haasteet
Lotta Heikkilä, MTT
Monialaisuus maatilan strategisena valintana
Margit Närvä, SeAMK
Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä kertoo elintarvikkeiden alkuperästä
Marjo Särkkä-Tirkkonen, HY
Työhyvinvointi ja työn hallinta
Factors affecting occupational safety and health of foreign farm workers in Nordic countries
Tiina Mattila, MTT
Maatilayrittäjien työturvallisuuden ja työterveysjärjestelmien kansainvälinen vertailu
Risto Rautiainen, MTT
Marja Kallioniemi, MTT
Uuvuttaako yrittäjyyden vaatimus viljelijät?
Hannu Vesala, Kehitysvammaliitto
Työmäärän hallinta, työhyvinvointi ja maatalousyrityksen menestyminen
Janne Karttunen, TTS
Ravitsemusgenomiikasta lisäpotkua kotieläintuotantoon
A systems biology approach – understanding ruminant physiology
Johanna Vilkki, MTT
Maidon rasvataantuman vaikutus kudosten geenitoimintaan lypsylehmillä
Sirja Viitala, MTT
A lipidomics approach to understanding lipid metabolism in ruminants
Heidi Leskinen, MTT
Diet effect on the rumen microbiota composition in dairy cows
Ilma Tapio, MTT
Effect of milk fat depression on energy metabolism in dairy cows
Alireza Bayat, MTT
Alkulaktaation maitorasvan taantuman vaikutus lypsylehmien hedelmällisyyteen
Jaana Peippo, MTT
Hyvinvoiva maaperä – kaiken alku?
Terranimo® – työkalu maan tiivistymisen ennaltaehkäisyyn
Harri Lilja, MTT
Maaperätietojen raportointijärjestelmä, MTT:n Taloustohtori -verkkopalvelusovellus
Olli Rantala, MTT
Suomen peltomaiden kemiallisen laadun muutokset 1974–2009: viljavuuden kehityssuunnat Valse -seurantatutkimuksessa
Riikka Keskinen, MTT
Maan voimakkaan tiivistämisenpitkäaikaiset vaikutukset savimaan kaasunkuljetusominaisuuksiin
Asko Simojoki, HY
Nykyaikainen navettateknologia
Sykevälivaihtelu ja käyttäytyminen lypsylehmien reaktiivisuuden mittareina
Jaakko Mononen, MTT/Itä-Suomen yliopisto
Validation of the TrackLab positioning system in a cow barn environment
Lilli Frondelius, MTT
Lypsylehmien rehunvarastamiskäyttäytyminen ja sen estäminen ruokintakokeissa käytettäessä Insentec RIC:a
Salla Ruuska, Itä-Suomen yliopisto
Tilatason progesteronianalysaattorien luotettavuus kiimantarkkailussa
Mikko Järvinen, MTT
Siipikarjatalous
Tautisuojaus luomukalkkunatuotannossa
Kitty Schulman, Evira
Uusia ruokintastrategioita broilerinuorikoiden ruokintaan
Petra Tuunainen, MTT
Fytaasientsyymi parantaa rehun fosforin käyttökelpoisuutta ja luiden mineralisoitumista munivilla kanoilla
Jarmo Valaja, HY