Maataloustieteen Päivät 2016 järjestetään Helsingissä Viikissä 12.–13. tammikuuta. Päivien ohjelma kattaa viimeisimpiä tutkimustuloksia maataloustieteiden eri aloilta. Tilaisuus on tarkoitettu tutkijoille, opettajille, yrittäjille ja asiantuntijoille hallinnossa, neuvonnassa ja yritysmaailmassa. Vuoden 2016 päivien teeman on: Työkaluja menestykseen.
Kevään aikana pyysimme ehdotuksia kokonaisista sessioista Maataloustieteen päiville. Saimme runsaat 50 sessioehdotusta, joista olemme koostaneet seuraavat sessiokokonaisuudet:
Päivien abstraktit (lyhyet) on kerätty pdf-julkaisuksi, joka löytyy osoitteesta:
Posteriohjelma
http://www.smts.fi/fi/posterProgram2016
HUOM! Kaikki sähköiseen julkaisuun toimitetut artikkelit löytyvät tästä julkaisusta. Sivun alalaidassa on listaus tämän julkaisun artikkeleista aakkosjärjestyksessä otsikoittain. Kaikista esitelmistä tai postereista ei kuitenkaan ole toimitettu artikkelia, mistä johtuen kyseisen esityksen tai posterin nimessä ei ole linkkiä artikkeliin. Mikäli huomaat oman artikkelisi puuttuvan, otathan yhteyttä: tiedotus(at)smts.fi
Näin viittaat tässä julkaisussa ilmestyneeseen artikkeliin:
Artikkelin kirjoittajien nimi/nimet. 2016. Artikkelin nimi. Julkaisussa: Maataloustieteen Päivät 2016 [verkkojulkaisu].
Suomen Maataloustieteellisen Seuran julkaisuja no 33. Toim. Nina Schulman ja Janne Helin.
Viitattu [tähän päivämäärä, jolloin viittaus tehty]. Julkaistu 13.1.2016. Saatavilla Internetissä:
www.smts.fi (kyseisen artikkelin nimi). ISBN 978-951-9041-62-9.
Päivien ohjelma
Päivien avaus,
Maataloustieteellisen Seuran puheenjohtaja Laura Alakukku
Ruokasektorin uudistuva liiketoiminta – digitaalista palvelua, fanitusta ja brittimakkaroita takakontista,
KTT Aki Koponen
Paneeli
Tuoko biotalous nostetta ruokasektorille,
pj. Maataloustieteellisen Seuran varapuheenjohtaja Pirjo Mäkelä
Hinnat ja markkinat ruokaketjussa 1.
Elintarvikkeiden hintamarginaalit Suomessa,
Ari Peltoniemi, Kuluttaja-tutkimuskeskus
Vertikaalinen hinnan välittyminen EU:n maitomarkkinoilla,
Hanna Karikallio, PTT
Measuring the market power of Finnish food retailers,
Xavier Irz, Luke
Empirical analysis of price relations along the Finnish supply chain of selected meat, dairy and egg products: a dynamic panel data approach,
Antonios Rezitis, HY
Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon 1.
Mikrolevät lypsylehmien ruokinnassa: 1. Maidontuotanto,
Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, HY
Mikrolevät lypsylehmien ruokinnassa: 2. Valkuaisen hyväksikäyttö,
Marjukka Lamminen, HY
Rypsi, härkäpapu ja mikrolevä (Spirulina platensis) lypsylehmien valkuaistäydennyksenä,
Seija Jaakkola, HY
Härkäpapu ja sinilupiini lypsylehmien valkuaisrehuna,
Marketta Rinne, Luke
Arktinen maa- ja puutarhatalous
Arktinen ruoantuotanto – mitä lisäarvotekijöitä pohjoinen sijainti tuo ruoantuotantoomme?
Jaana Kotro, Luke
Teknologia arktisuuden hyödyntämisessä,
Liisa Pesonen, Luke
Arktinen ruoantuotanto laatujärjestelmäkontekstissa,
Marjo Särkkä-Tirkkonen, Ruralia HY
Arktisuuden vaikutukset eläinperäisen tuotannon vastuullisuuteen,
Lotta Heikkilä, Luke
Porotalouden kestävyyttä tukevat toimenpidemallit,
Kaija Saarni, Luke
Ympäristökuormitus ja seuranta 1
Yields, nitrogen balance and leaching of grass leys as effected by nitrogen fertilization,
Elena Valkama, Luke
Reinforce dissolved phosphorus abatement: optimal eutrophication management must acknowledge coupled element cycles,
Antti Iho, Luke
Biokaasuketjun ravinne- ja energiataseet sekä ilmastovaikutukset,
Elina Tampio, Luke
Pitkäaikaisessa tutkimuksessa luomuviljely vähensi typpikuormitusta,
Riitta Lemola, Luke
Tuotantoeläinten terveys 1.
Eläinten hyvinvointituella terveyttä ja hyvinvointia nauta- ja sikatiloille,
Kauko Koikkalainen, Luke
Tuotantoeläinten terveydenhuollon seurantajärjestelmät osana vastuullista ruokaketjua,
Pirjo Kortesniemi, ETT ry
Afrikkalaisen sikaruton taudin-purkauksen simuloidut taloudelliset vaikutukset Suomessa,
Jarkko Niemi, Luke
Sikojen terveydenhuoltorekisteri sikavan tuloksia 2014,
Sanna Nikunen, ETT ry
Resurssitehokas naudanlihantuotanto
eMulli - Ruokinnan suunnittelu- ja tulosennusteohjelma lihanautojen loppukasvatukseen,
Arto Huuskonen, Luke
Naudanlihantuotannon ympäristövaikutukset,
Maiju Pesonen, Luke
Suomalaisen naudanlihan ympäristövaikutukset ja toimintaehdotukset niiden vähentämiseksi,
Hannele Pulkkinen, Luke
Väkirehuruokinnan vaikutus maitorotuisten sonnien kasvu- ja teurasominaisuuksiin,
Katariina Manni, HAMK
Genomiikka ja geenivarojen suojelu (kasvi)
Laatu löytyy pensaasta – tutkimus lisää marjojen geenivarakokoelmien hyödynnettävyyttä,
Saila Karhu, Luke
Perunantyvi- ja märkämätää aiheuttavan Dickeya solani -bakteerin genomisekvensointi,
Minna Pirhonen, HY
Omenanviljelyyn kestävyyttä paikallislajikkeista,
Tuuli Haikonen, Luke
Muuntogeenisten kasvien kansallisten viljelykieltojen sosioekonomiset vaikutukset suomalaisella maatilalla,
Heini Toikkanen, Luke
Hinnat ja markkinat ruokaketjussa 2.
Elintarvikesektorin rahavirtojen kehitys Suomessa,
Kyösti Arovuori, PTT
Kotitalouksien ruoka- ja juomamenojen jakaantuminen elintarvikeketjussa,
Marja Knuutila, Luke
First glance at the impact of growing private labels on local food suppliers in Finland,
Xing Liu, Luke
Muuttuva maatalouspolitiikka
Water protection and economic impacts of a restructured agri-environmental subsidy scheme,
Janne Helin, Luke
Maatalouspolitiikan yksinkertaistaminen – mission impossible?
Jyrki Niemi, Luke
EU:n yhteinen maatalouspolitiikka uudistui – muuttuiko mikään?
Kyösti Arovuori, PTT
Hyvinvointia maatalous- ja puutarhatuotteista
Hygienisointikäsittelyjen vaikutus pilkottujen tuorekasvisten laatuun,
Hanna-Riita Kymäläinen, HY
Jääsalaatin nitraattipitoisuuden säätely viljelyteknisesti,
Kari Jokinen, Luke
Eläimet ihmisten hyvinvointia edistämässä,
Markku Saastamoinen, Luke
Kehitysmaiden ruokaturva
Pyrolysis and Biochar Systems for Sustainable Agriculture Development in Egypt: Challenges and Opportunities,
Kari Tiilikkala, Luke
Women Empowerment in Agriculture in Uganda,
Mila Sell, Luke
Food security measures in Egypt,
Magdy M. Mohamed, Luke
Biotalous: Uudet suunnat ja ennakointi
Energy efficiency of fossil and renewable fuels,
Winfried Schäfer, HY
Understanding Finnish food consumption,
Xavier Irz, Luke
Perunan sivuvirtojen taloudelliset hyödyntämismahdollisuudet,
Jussi Tuomisto, Petla
Kilpailukykyinen hevostalous
Kilpailukykyinen hevostalous tarvitsee kotimaista kasvatusta,
Terhi Thuneberg, HAMK
Teknologian vaikutus työaikaan, kustannuksiin, turvallisuuteen ja hyvinvointiin,
Anna-Kaisa Hyvönen, Savonia
Uudistuva hevostalous,
Sirpa Pussinen, HAMK
Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon 2.
Mustasotilaskärpäsen toukkajauhon (Hermetia illucens) aminohappojen sulavuus porsailla,
Tiina Kortelainen, Luke
Peltonätkelmän, kuoritun esparsetin ja soijapulpan (okara) sulavuus sioilla,
Hilkka Silijander-Rasi, Luke
Härkäpapupohjaisten elintarvikkeiden ja elintarvikeingredienttien valmistus,
Hannu Salovaara, HY
Food-use and processes of grain legumes,
Zhongqing Jiang, HY
Maatalouspolitiikka ja tulevaisuuden näkymät
Suomen maatalouden kehitys pitkän aikavälin globaaliskenaarioissa,
Heikki Lehtonen, Luke
Effects of an EU-US trade agreement (TTIP) on the Finnish agri-food sector,
Ellen Huan-Niemi, Luke
Maitomarkkinoiden kehitysnäkymät EU:ssa ja Suomessa,
Csaba Jansik, Luke
Maatalouskaupan vaikutus elin- tarviketurvallisuuteen ja elintarviketurvallisuuden vaikutus maatalouskauppaan,
Tapani Yrjölä, PTT
Orgaaniset maanparannus- ja lannoitusaineet
Perunamaan kyntöanturan rikkominen jankkuroinnilla ja uudelleentiivistymisen hidastaminen maanparannusaineen lisäyksellä hiuemaassa,
Asko Simojoki, HY
Biolaitoksen sivutuotteena syntyvän nestemäinen ammoniumnitraatti, ammoniumsulfaatti ja urea kevätvehnän lannoitteena,
Petri Kapuinen, Luke
Nurmen sato ja rehuarvo kolmella reservikaliumpitoisuudeltaan erilaisella maalajilla – lietelannan ja väkilannoitteen vaikutus,
Kirsi Järvenranta, Luke
Karjanlannan syyslevityksen vaikutus luonnonmukaisen apilaseosnurmen seuraavan kevään valkuaisen tuottoon ja maan liukoiseen typpeen,
Päivi Kurki, Luke
Maatilojen yhteistyö 1
Yhteisnavetat ja kokonaisvaltainen johtaminen kilpailukyvyn lähteinä,
Matti Ryhänen, SeAMK
Strateginen yhteistyö maitotiloilla,
Erkki Laitila, SeAMK
Maatilojen yhteistyön taloudellinen arviointi – case maidontuotannon laajennus,
Timo Sipiläinen, HY
Maatilojen välisen yhteistyön kannustimet ja rajoitteet,
Perttu Pyykkönen, PTT
Tuotantoeläinten terveys 2.
Ylipaineilmanvaihdolla terveempiä vasikoita,
Tapani Kivinen, Luke
Sorkkasairauksien vaikutus lypsylehmien liikkumiseen sekä makuu- ja syömiskäyttäytymiseen,
Lilli Frondelius, Luke
Anything left for animal disease insurance? A choice experiment approach,
Jaakko Heikkilä, Luke
Effects of dietary fatty acid profiles and physical activity on physiological parameters in laying hens,
Ardita Hoxha-Jahja, Savonia
Ruokaketjun kestävyys ja ravinteiden kierrätys
Climate impacts of European diets,
Hanna Hartikainen, Luke
Kerääjäkasvit luomuvihannestilan viljelykierrossa – tilatutkimuksen tuloksia,
Sari Iivonen, Ruralia HY
Suomen normilantajärjestelmä – mahdollisuudet ja haasteet,
Sari Luostarinen, Luke
Viherrakentamisen ympäristövaikutukset,
Frans Silvenius, Luke
Genomiikka (eläin)
Genomisessa eläinmallissa käytetään sekä genotyypitettyjen että genotyypittämättömien eläinten tietoja,
Minna Koivula, Luke
Ovarian transcriptome profiling of Finnsheep, Texel and their crossbred ewes,
Juha Kantanen, Luke
Pohjoismaisten punaisten rotujen hedelmällisyysarvostelu genomisella eläinmallilla,
Kaarina Matilainen, Luke
Suomenkarjan geenivarat hyötykäyttöön: kohti tuotteiden ja palveluiden tuotteistamista,
Terhi Latvala, Luke
Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon 3.
Härkäpapu säilörehun raaka-aineena,
Kaisa Kuoppala, Luke
Eri säilöntäaineiden soveltuvuus härkäpapuvehnä- ja hernevehnä- kokoviljojen säilöntään,
Arja Seppälä, Luke
Härkäpapusäilörehun ja rypsitason vaikutukset maitotuotokseen ja ravintoaineiden hyväksikäyttöön,
Marjukka Lamminen, HY
Puhdas sinimailaskasvusto tulee niittää ajoissa,
Kirsi Mäkiniemi, Luke
Ympäristökuormitus ja seuranta 2.
Maatalouden ympäristötukijärjestelmän valvonnassa havaitut ongelmat,
Hanna Partio, HY
Maan fosforitason ja viljelymenetelmän vaikutus simuloituun glyfosaatti-kuormitukseen,
Katri Siimes, SYKE
Comparison of glyphosate persistence in clay soil on no-tilled and autumn ploughed plots,
Ekaterina Petruneva, Luke
Uusilla ympäristötekniikoilla tuotantorakennuksen hajuhaittaa vastaan,
Maarit Hellstedt, Luke
Kasvinsuojelu uudistusten edessä 1.
Kasvinsuojelututkimus tiiviimmin osaksi kestävän kasvintuotannon kehitystä – Suomelle oma strateginen tutkimusohjelma,
Irene Vänninen, Luke
Peltomaan tautisuppressiivisuuden tehostaminen muokkausmenetelmän ja viljelykierron avulla,
Ansa Palojärvi, Luke
Herbisidiresistenssi Pohjoismaissa ja Baltiassa,
Heikki Jalli, Luke
Candidatus Liberibacter solanacearum -bakteerin levinneisyys ja esiintyvyys Suomessa,
Minna Haapalainen, HY
Maatilojen yhteistyö 2.
Hivenaineet ja kestävä tehostaminen,
Anthony Owusu-Sekuyere, HY
Energian käyttö, ravinnevirrat ja kasvihuonekaasupäästöt kotieläin- ja kasvintuotantotilojen välisessä yhteistyössä,
Vesa Luukkonen, HY
Palkokasvien energia- ja lannoituskäyttö,
Hannu Mikkola, HY
Kestävä tehostaminen maatalouden haasteena – Keste-hankkeen esittely,
Fred Stoddard, HY
Kestävä lehmä ja maidontuotanto 1. (jalostus)
Lehmien ylläpitotarpeen ja muuntokelpoisen energian käytön tehokkuuden perinnöllinen vaihtelu maidontuotannossa,
Marja-Liisa Sevón-Aimonen, Luke
Naarashedelmällisyyden perinnölliset tunnusluvut pohjoismaisilla lypsyroduilla,
Kirsi Muuttoranta, Luke
Lypsykarjan hedelmällisyyden jalostusarvostelu päivitetty eläinmalliksi,
Anna-Maria Tyrisevä, Luke
Lypsylehmien muuntokelpoisen energian saannin mallinnus rehuhyötysuhde-ominaisuuksien kehittämistä varten,
Terhi Mehtiö, Luke
Monivaikutteinen luomu
Ideaali suomalaisen ruokaketjun malli, joka mahdollistaa hallituksen luonnonmukaisen tuotannon tavoitteiden saavuttamisen,
Jaakko Nuutila, Luke
Ruokakaupan markkinaeetos: miten luomua myydään?
Minna Mikkola, HY
Vertailu luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon koostumuseroista: meta-analyysi,
Tuomo Kokkonen, HY
Metsien keruutuotteiden luomustatus kannattaa hyödyntää,
Birgitta Partanen, Ruralia HY
Säävaihtelu ja riskien hallinta kasvintuotannossa 1.
Kasvukauden sään vaihteluiden äärevyys ja ennustettavuus Suomessa,
Ari Venäläinen, Ilmatieteenlaitos
Säävaihtelu, kasvintuotannon haavoittuvuus ja sopeutumiskyky,
Pirjo Peltonen-Sainio, Luke
Kasvinjalostuksen rooli pohjoisten tuotanto-olojen ja ilmastonmuutoksen hallinnassa,
Merja Veteläinen, Boreal kasvinjalostus Oy
Syysolojen ja perimän vaikutus nurmiheinien talvenkestävyyteen, keväistymiseen ja sadontuottoon,
Mervi Seppänen, HY
Ilmasto- ja energiapolitiikan tulevaisuden vaihtoehdot
Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähennyspotentiaali – hillintäkeinojen asiantuntija-arvioinnin tuloksia,
Heidi Rintamäki, Luke
Uusien ohjauskeinojen toteuttavuus- arviointi maatalouden ilmasto- ja energiatavoitteiden edistämisessä,
Pasi Rikkonen, Luke
Maatalouden ilmastopäästöjen hillintäkeinot – analyysi tilatason vaikutuksista,
Olli Niskanen, Luke
Vähähiilisen maaseudun tulevaisuus vuoteen 2030,
Vilja Varho, Luke
Ympäristökuormitus ja seuranta 3.
Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten todentaminen jatkuvatoimisilla mittauksilla,
Pasi Valkama, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys
Mallinnus vesistökuormituksen seurannan työkaluna – torjunta-aine glyfosaatin huuhtoutuminen viljellyltä savimaalta,
Katri Senilä, Luke
Salaojaston toiminnan tehokkuuden arviointi hydrologisella mallilla,
Jaakko Hlassi Warsta, Aalto-yliopisto
The INCA-Pathogens model application to the Finnish river basin,
Katri Rankinen, SYKE
Kasvinsuojelu uudistusten edessä 2.
Glyfosaatin ympäristöriskit,
Kari Saikkonen, Luke
Pyrolyysilämpötila vaikuttaa biohiilen kykyyn vähentää glyfosaatin huuhtoutumista peltomaasta,
Marleena Hagner, HY
Mobiilisovelluksesta apua kasvintuhoojien tarkkailuun,
Marja Jalli, Luke
Viljelysuunnitteluohjelmistoon integroitu ennustepalvelu ohjaa ja tarkentaa torjuntapäätöksiä,
Sari Peltonen, ProAgria
Maatalousyrittäjyys ja hyvinvointi
Viljelijöiden hallinnollinen taakka,
Timo Karhula, Luke
Työnkäytöltään tehokas ja toimiva lypsykarjatila – Työntutkimus kahdella suomalaisella lypsykarjatilalla,
Minna Tiitinen, Savonia
Idea and practice of inclusive farming,
Winfried Schäfer, Luke
Maatalouskoneiden työturvallisuusriskit ja niiden hallinta,
Jarkko Leppälä, Luke
Kestävä lehmä ja maidontuotanto 2. (ruokinta)
Mikä olisi sopiva ruokinnan intensiteetti maidontuotannossa?
Auvo Sairanen, Luke
Lypsylehmien ruokinnan kannattava intensiteetti,
Olli Niskanen, Luke
Laiduntaminen lypsyrobottitilalla ja laiduntamisen kustannukset,
Heikki Havukainen, Savonia
Elopaino, kuntoluokka ja maidon pitoisuudet lehmän energiataseen kuvaajana,
Päivi Mäntysaari, Luke
Automaation tekninen kehitys
Robotisoidun niittokoneen teknologiset haasteet,
Timo Oksanen, Aalto-yliopisto
ISOBUS yhteensopivien työkoneiden etämonitorointi ja standardisointi,
Ilkka Seilonen, Aalto-yliopisto
The utility value of monitoring selected group of pigs in fattening herd,
Anna Helena Stygar, University of Copenhagen
The National Plant Phenotyping Infrastructure, NaPPI,
Kristiina Himanen, HY
Säävaihtelu ja riskien hallinta kasvintuotannossa 2.
Säävaihtelu ja kasvintuhoojariskit peltokasveilla,
Erja Huusela-Veistola, Luke
Fusarium-toksiinien riskin ennustaminen Suomessa
Timo Kaukoranta, Luke
Viljelykasvien simulointimallit viljely-järjestelmätason tarkasteluun ja ennakointiin
Taru Palosuo, Luke
Satovahinkovakuutusten kysyntään vaikuttavat tekijät Suomessa,
Petri Liesivaara, Luke
Posteri-esitysten pitkät versiot
Vesiaho_Kaihlajarvi_Riipinen_2016.pdf
Roponen_Auer_Kaihlajarvi_2016.pdf
Ruosteenoja_maataloustieteen-pv-2016-pitkae.pdf
Partanen_Monkkonen_Suhonen_2016.pdf
Kataja_Ahonen_Riipinen_2016.pdf
Hautsalo_Mansikan_fosforilannoituksen_tarkentaminen.pdf
Kapuinen_Ikalainen_2016_Maatilakasittely.pdf
Kapuinen_Ikalainen_2016_Typen_lahde.pdf
Kapuinen_Ikalainen_2016_Levitystasaisuus.pdf
Kapuinen_Ikalainen_2016_Huuhtoutumat.pdf
Harmanen_Esala_2016_Takapyorakonekylvon.pdf
Virkkunen_et_al_Agroekologinen_symbioosi_tuottaa.pdf
Virkajarvi_et_al_Lehtilaikkutautien_ja_niiden_kemiallisen_torjunnan.pdf
Kortelainen_et_al_Sinisimpukkajauhon.pdf
Niemi_et_al_Use_of_mobile_phones.pdf
Konig_et_al_Valkolupiinin_soveltuvuus_sailorehuksi.pdf
Suomela_et_al_Green_Care_toiminnan.pdf
Makiniemi_et_al_Sinimailasen_kasvustorakenteen_merkitys.pdf
Makiniemi_Partanen_Kuinka_parhaiten_ohjata.pdf
Suokannas_Sailorehuksi_korjattavan_harkapavun.pdf
Suullisten esitysten ohjelma on alla pdf-muodossa (presentations2016)